Depri?

Depri?

Deskundigen maken een onderscheid tussen depressieve gevoelens en een echte depressie. Loop je er al een tijd mee rond en kom je nauwelijks nog je huis uit? Dan is er waarschijnlijk sprake van een depressie. Het kan dan ook zijn dat je je zo rot voelt, dat je zou willen dat je er niet meer was. Heb je dit soort ernstige problemen, dan raden we je aan contact op te nemen met een zorgverlener. Er zijn daarnaast diverse websites waar je anoniem informatie en hulp kunt vinden: www.gripopjedip.nl en www.113.nl

Je hoeft niet gek te zijn om naar een psycholoog doorverwezen te worden. Psychologen kijken naar je omstandigheden en vooral naar je persoonlijke aanpak. Door middel van gesprekken leer je hoe je sombere gevoelens kunt beïnvloeden en hoe je beter problemen kunt oplossen. Bij zware depressies kunnen medicijnen onderdeel van de behandeling uitmaken.

Waar komen sombere buien vandaan?

Hierbij spelen drie dingen mee:

Omstandigheden

Maak je veel nare dingen mee, dan heb je een grotere kans op een depressie. Denk bijvoorbeeld aan een relatie die uitgaat of als je thuis veel spanningen meemaakt. Het risico op een depressie is groter als je vaak gepest wordt of als je slachtoffer bent van mishandeling of geweld.

Persoonlijke aanpak

Belangrijk is hoe jij op reageert op problemen die je tegenkomt. Als je vaak niet goed weet wat je moet doen, of weinig vertrouwen hebt in wat je kunt, voel je je eerder somber. Ook als je hoge eisen aan jezelf stelt, of het moeilijk vindt om steun bij anderen te vragen, is de kans op een dip groter.

Erfelijke aanleg

In sommige families komen depressies vaker voor dan bij anderen. Dat wil zeggen dat er sprake is van een erfelijke gevoeligheid of kwetsbaarheid. Als dit in jouw familie zo is, betekent dat niet automatisch dat jij ook daadwerkelijk depressief wordt. Dat hangt af van de omstandigheden en van je persoonlijke aanpak.