kds

Dipje?

Dipje?

Veel mensen hebben weleens last van een dip. Je voelt je rot, je bent somber, je hebt nergens zin in of je voelt jezelf waardeloos. Het kan ook zijn dat je je moeilijk kunt concentreren, dat je besluiteloos bent of dat je problemen hebt met eten en slapen. Soms is daar een directe aanleiding toe. Bijvoorbeeld als je hard gewerkt hebt voor een toets en je hebt een onvoldoende. Of als een relatie is uitgegaan.

Dip of depressie?

Deskundigen maken een onderscheid tussen depressieve gevoelens en een echte depressie. Heb je nog niet echt een depressie, maar heb je wel last van sombere gevoelens? Dan kan je zelf veel doen. Je kunt onderzoeken welke gedachten je somber maken. Jij kunt ervoor zorgen dat je meer positieve ervaringen meemaakt. Praat hierover met vrienden of met mensen die je vertrouwt.

Heb je wel eens vaker last van sombere gevoelens, of merk je dat je nergens zin in hebt? Dan is het goed om er iets aan te doen. In deze module vind je uitleg en oefeningen over het aanpakken van allerlei sombere gedachten. Daarnaast lees je hoe je vaker positieve ervaringen kunt opdoen en wat je kunt doen aan een gezonde leefstijl.