kds

Weg met somberheid

Weg met somberheid

Jij bent niet die enige die weleens last heeft van somberheid. Eén op de vijf jongeren heeft soms last van een dip. Er spelen ook altijd gedachten mee die je (sombere) gevoel beïnvloeden. Vaak heb je dat niet door, omdat gedachten zo snel door je hoofd gaan. Daarbij is het belangrijk om je te beseffen dat deze gedachten lang niet altijd kloppen met de werkelijkheid.

Wanneer voel je je somber?

Je kunt bijvoorbeeld denken dat iemand jou niet aardig vindt, terwijl je eigenlijk helemaal niet weet hoe die ander over jou denkt. Als bijvoorbeeld in de lunchpauze niemand iets tegen je zegt, kun je je eenzaam en ellendig voelen. Het lijkt dan alsof de gebeurtenis, namelijk: ‘niemand zegt iets tegen je’, je direct een somber gevoel geeft. Door stil te staan bij wat je denkt in bepaalde situaties, weet je waar je somberheid vandaan kan komen. De module kan je hierbij helpen.

Je gedachten

Je gedachten kloppen niet altijd met de werkelijkheid. Soms zijn ze negatiever dan de situatie in werkelijkheid is. Het kan je helpen om negatieve gedachten en denkfouten bij jezelf op te sporen. De module helpt je hierbij. Zo kan je de negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten, bijvoorbeeld over dingen waar jij goed in bent.